Oct 5, 2009

Runtuh Lagi: Dok Rok Cetong

Inilah Negeriku Terengganu, satu persatu ianya runtuh. Sebabnya akhlak pemimpin Negeri sendiri sebenarnya sudah runtuh..

Apa kata sidang dun akan datang di bentangkan satu usul untuk menukar kepada Terengganu Darul Runtuh.......? Minta Komen dari Adun Ajil.


4 comments:

Anonymous said...

tak percaya kepada takdir ke? tapi memangla... orang PAS memang tak percaya kepada rukun iman yang ke enam tu...

mamatkeling said...

Orang umno pulak tolak Al-Quraan.
Isk...isk....kalau gitu semua kita serah pada takdir, tak payah lah polis buat ops setiap musim raya, dah nak exicdent , takdir dah nak belaku excident, apa lah polis nak jaga jaganya...dah takdir gitu...kerajaan malaysia tak caya pada takdir keA?

Anonymous said...

Nak cerita ttg rumahtangga org lain tu buat apa?...cerita gok ttg ulu teganu.....ini cerita tempat lain......senang sikit nak baiki diri...muhasabah diri kata orang......cik sitikan bos yg tk dilantik....ape2 halkan trima kasih dgn khidmat komen percuma kak siti ni...save duit kerajaan tak yah lantik penyelia....

Anonymous said...

Posting rakan anak datuk Nik Aziz dalam blog beliau : Nik Abduh


dah nak masuk tabligh dah..

Ogos 3, 2008 in PAS, istizkariyyah, politik, wa zakkir

Salam Kamunting,

Seorang sahabat mengeluh, ” Ana dah nak masuk tabligh dah. Pening dah dengan politik. Keliru. Dulu, segar juga dengar dan ulas pasal politik. Tapi, makin lama, apatah dengan isu muqabalah yang panas ni, makin ana rasa politik ni memang kotor. Politik tu memang la bersih, tapi orangnya kotor, susah nak cari yang bersih. Dalam PAS pun ana rasa ada yang macam UMNO perangainya. Mujurlah ana tak jadi politician macam anta. Anta nampak kuat tak apalah, tapi bukan ana. Huh, kawan – kawan ana pun dah macam ana. Pening. Dah nak masuk Tabligh dah.”

Begitu saya dengar keluhannya melalui telefon bimbit. Dia seorang profesional. Kawan saya ni bagus. Dia bukan jentera parti, tapi penyokong kuat PAS. Kuat sangat sampai tak percaya pada selain PAS. Dia tak percaya PKR apatah UMNO.

Tapi, akhirnya dia macam dah kecewa pada politik.

Saya menyampuk bebelannya yang sekadar meluah rasa kecewa itu, “Isu ni, orang ikhlas pun terperangkap.”

Cepat – cepat dia balas, “Hah, kalau orang ikhlas pun terperangkap, jelaslah politik ni memang kotor. Daripada terperangkap, baik ana masuk Tabligh.”

Saya tambah lagi selepas jawaban pertama saya gagal difahaminya, ” Sebelum anta keluar 40 hari, anta dah pun terperangkap.”

Dia bingkas bertanya, ” Perangkap apa?” Saya jawab, “Perangkap iblis.” Dia terkedu. Saya tambah lagi, ” Dan perangkap UMNO.”

“Pulak? Kenapa pulak?” Saya agak mukanya berkerut. Kalau dia pakai hands free tengah memandu, mesti orang kata drebar ni tengah sasau.

Saya dengan rasa puas menjawab, “Iblis gembira orang yang ikhlas jadi putus asa. UMNO pula suka orang cerdik tak main politik.”

Senyap seketika. Saya perasan dia angguk – angguk geleng – geleng. “He he. anta nih..” Dia mengaku kalah pesennya.

Isu muqabalah memang menyusahkan. Ia tak diundang berlaku dalam PAS yang tengah mengecapi manis kemenangan dan kepercayaan rakyat.

Saya pun kecewa. Saya melihat sesuatu yang tidak mengembirakan dalam parti. Saya sememangnya keliru juga macam kawan saya itu. Tapi, saya kena sabar, kena istiqamah dan kena lawan ( unsur buruk dalam parti ).

Saya mahu terus berjuang untuk digelar sebagai pejuang oleh Tuhan.