May 12, 2009

Zambry tidak jadikan Rasul sebagai rujukan perjuangan

Kalau di Kuala Terengganu sebelum ini, Adun BN yang di hantar sms ugutan bunuh menolak bahawa sekiranya mereka mati akan mati syahid kerana tidak yakin dengan perjuangan umno itu sendiri.Malahan mereka sanggup pula berkata perjuangan Pas lah syahid jika di bunuh.

Sementara itu di negeri Perak pula, MB haram Zamry kadir pula didalam mengulas kehebatan diri sendiri menghadapi Kemelut politik menyamakan perjuangan beliau sama dengan perjuangan Mahathma Gandhi dan Nelson Mandela .

Samada Zambry sedar atau tidak orang yang dibuat perbandingan itu adalah orang tiada kena mengena dengan perjuangan Islam, orang yang berjuang bukan berasaskan keimanan.

Atau sememang Zamry sedar yang perjuangan rampasan yang beliau lakukan di Perak memang jauh panggang dari api dengan perjuangan yang di bawa oleh para Rasul lalu Zambry tidak berani untuk menyamakan perjuangan beliau dengan perjuangan para rasul dan para ambiya'.

Ini Kenyataan beliau yang berbangga dengan perjuangan dirinya sendiri :-

Status MB: Zambry ibratkan diri sebagai Gandhi, Mandela
Oleh NURUL AIN MOHD. HUSSAIN

PETALING JAYA: Menteri Besar sejak Februari lalu, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir melihat dirinya ibarat pemimpin terkenal Mahathma Gandhi dan Nelson Mandela dalam menegakkan kebenaran di Perak.

Beliau turut memberi amaran kepada Pakatan Rakyat supaya mereka tidak memandang rendah akan keupayaannya.

Namun Zambry sekali lagi menegaskan bahawa beliau menerima dengan hati terbuka keputusan mahkamah semalam.

"Keputusan itu membuktikan mahkamah adil dalam melaksanakan tanggungjawab perundangan, dan sekali gus menolak persepsi yang diada-adakan oleh Pakatan Pembangkang," katanya dalam satu kenyataan di laman blognya hari ini.

Bagaimanapun, jelas Zambry, beliau dan rakan-rakannya yang lain akan meneruskan perjuangan menegakkan keadilan dan membela rakyat kerana ia adalah tradisi dan intipati perjuangan Barisan Nasional.

"Menegakkan kebenaran bukanlah satu tanggungjawab yang mudah. Ia memerlukan pengorbanan dan kegigihan.

"Nelson Mandela misalnya mengorbankan kebebasannya selama 27 tahun demi membebaskan rakyat Afrika Selatan dari cengkaman “apartheid”.

"Mahatma Ghandi pula mengorbankan nyawanya untuk memastikan kemerdekaan India serta rakyatnya dapat hidup aman tanpa sempadan kasta dan agama.

“Saya mempelajari bahawa keberanian bukanlah bermakna tidak punya perasaan takut, tetapi berjaya mengatasinya. Mereka yang berani bukanlah mereka yang tidak punya perasaan takut tetapi mereka yang mampu menakluki rasa takut itu.

Mengulas lanjut mengenainya, Zambry yang juga ADUN Pangkor berkata, jika dibandingkan dengan dua tokoh yang disebutkan itu, perjuangan dan pengorbanan yang dilakukan oleh beliau dan Exco yang lain tidak seteruk dua pemimpin tersebut.

"Sekurang-kurangnya saya tidak hilang kebebasan atau disakiti untuk menegakkan kebenaran.
"Saya hanya menempuhi persepsi umum yang negatif seperti yang dilemparkan oleh pakatan pembangkang termasuk Menteri Besar Datuk Seri Nizar Jamaluddin serta orang-orang kanannya," katanya.

No comments: