May 23, 2009

Manik Urai Jadikan Hadiah Untuk Najib

Selepas tidak menyertai PRK Penanti PM6 Najib Razak memutuskan bahawa UBN akan menyertai PRK Manek Urai, Kuala Krai, Kelantan.

Sudah dijangka UBN akan meletakkan calonnya, walaupun sebelum ini pengarah pilihanraya Pas Pusat, Dato' Mustaffa Ali menyarankan agar BN juga mengambil kesempatan tidak bertanding dalam PRK Manek Urai itu nanti.

Manek Urai adalah di kategerikan salah satu kawasan yang selamat di Kelantan.Semenjak keluar dari Nasional dalam PR 1978, semua tahu yang PAS hanya memenangi 2 kerusi Dun dan 1 kerusi Parlimen di Kelantan.

Manek Urai tidak menunggu lama, pilihanraya umum 1986, Dun tersebut terus dirampas oleh PAS melalui Pak Su Wel ( Allayarham Ismail Yaakob). Majoriti 594 undi.

Selepas itu Pak su Wel terus memenangi kerusi tersebut kecuali pada PRU 11 2004, Pak Su wel direhatkan dari menjadi calon PAS dan nyata PAS Tewas di DUN Tersebut ketika itu dengan majoriti tipis 53 undi.

Pilihanraya Umum 2008 menyaksikan semula bagaimana Pak Su Wel menang bergaya dengan majoriti yang selamat sebanyak : 1,352 undi.

Kini kerusi tersebut kosong lagi, Pak Su Wel telah tiada, kita yang masih hidup ini mesti meneruskan perjuangan ini.
PRK Manek Urai adalah PRK kedua selepas Najib Razak PM6 mengambil alih jawatan persiden Umno dan PM Malaysia melalui cara peralihanraya kuasa selepas mengugut Abdullah Badawi.

PRK ini sepatutnya merupakan hadiah kepada Najib Razak, PAS dan PR mesti gembelingkan tenaga supaya majoriti lebih memuncak seperti di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang.Ketiga-tiga PRK tersebut melihatkan peningkatan majoriti bagi PR.Jadi dengan kemenangan yang majoriti lebih tinggi, bolehlah dijadikan hadiah kepada Najib Razak oleh PR sempena beliau menjadi PM6 dan Presiden UMno selepas beliau semacam segan dan malu untuk menerima hadiah di Penanti.

Di Manek Urai juga elok rasanya PPP sebuah parti kompenan BN mengambil peluang untuk meletakkan calon dari PPP Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff , kerana beliau berasal dari Bahagian ini dan pernah seketika dulu memimpin pergerakan Pemuda Umno Kuala Krai.Juga kalau tidak silap ingatan beliau juga pernah bertanding samada di DUN atau Parlimen di Kuala Krai sekitar 90an dulu.

Keputusan PR Dun Manik Urai Semenjak 1986 yang dimenangi oleh Pak Su Wel.
Pak Su Wel bukan berpendidikan tinggi, jauh sekali bergelar propesional.

1986 - Majoriti : 594 Undi.

1990 - Majoriti : 3608 Undi

1995 - Majoriti : 1715 Undi

1999 - Majoriti : 1518 Undi

2004 - Kalah : -53 Undi

2008 - Majoriti : 1352 Undi.


2009 - Majoriti :::: >2000 ..InsyaAllah. - Sebagai hadiah berharga untuk Najib Razak.

No comments: