Jan 1, 2010

Mari Bincang Bab Allah Masuk Gereja

Oleh kerana terlalu ramai penjenguk yang minat bab dan tajuk ini tapi tak pasal-pasal dok pergi komen kat topik harga gula naik.
Orang bincang tajuk Gula , dia orang bincang bab diatas. Bukan salah cuma tak kena tempat je.

Macam orang berak merata-rata lah. Tak elok nama nya.

Kalau semua berminat sila bincang tajuk tersebut di sini
Bincanglah sepuas-puasnya disitu. Tempat dah disediakan ni, kalau berak merata-rata juga, tak tau nak katalah.

4 comments:

Anonymous said...

Moga-moga tak ada lah yang berak merata-rata lepas ni.
Kalau ada juga tu jenis tak reti baser,.

penawarrindu said...

Mintak maaf lah, sebab berak merata-rata, jadi tahi terpaksa kena sapu, pertama kotor, kedua busuk.

Harap boleh paham blaka deh!!!

Jirang Terdekat Penawarrindu said...

Orang Tenganu takdok jambang ko apo, yang buleh berok merato-rato? Jangang buat orang Tenganu malu.

kiasu said...

Ini sepertimana telah berlaku di Indonesia di mana anak2 muda terutama yang kurang pendidikan agama, yang moden dan bersosial secara suka2 menukar2 agama dari Islam ke Keristian ke Islam ke Keristian, semata2 kerana anggapan yang silap itu. Ini terjadi kerana pengaruh pergaulan, keinginan berkahwin berlainan agama dan status kemodenan kononnya. Tetapi inilah kenyataannya akibat penggunaan kalimah yang mengelirukan.

Malah, ada ramai suami/isteri di Indonesia walaupun sudah berkahwin tapi masih berlainan agama, mungkin salah satu puncanya kerana kepercayaan Allah tuhan yang sama.

Memang mudah untuk Pas mengatakan dan memberi sejuta amaran supaya kalimah Allah ini jangan disalahgunakan. Tetapi, bagaimana hendak mencegahnya 10-20 tahun akan datang apabila pemikiran para remaja telah tepengaruh sedikit demi sedikit dalam tempoh tersebut.

Ini baru permulaan. Kelak golongan Kristian ini akan secara halus dan tanpa disedari akan berusaha memanupulasi kebenaran yang disokong oleh Pas ini. Ini sedang berlaku secara berleluasa tetapi senyap di Indonesia.


Islam di sana semakin liberal. Sepertimana disiarkan dalam blog Anwar Ibrahim yang berbunyi "Change Is Coming To Islam" ?????

Nasi akan menjadi bubur jika tiada ketegasan pada hari ini.


Pendirian Pas amat keliru, kabur, short-sighted dan meremehkan kepercayaan umat Islam berbangsa dan berbahasa Melayu.


Manusia mudah lupa...Kalau 10-20 tahun lalu tidak ada sesiapa yang berani menggelar Chin Peng si kominis pengkhianat ini sebagai pejuang kemerdekaan atau hero, kini sudah ada suara2 sebaliknya yang semakin berani dan lantang. Begitu juga akan berlaku dalam isu kalimah ini jika pendirian Pas dibenarkan.


Ini pemerhatian peribadi saya kerana sering ke Indonesia sejak 15 tahun dahulu dan berkenalan dengan ramai keluarga2 beragama Islam dan Keristian di sana.