Dec 7, 2010

Khir Toyo dan Kenaikan harga Barang


Bagikan satu letupan bagi pengamal media baru bila bekas MB selangor di dakwa atas tuduhan rasuah. Sebahagian besar blog pro pembangkang dan laman sosial FB juga membicarakan isu ini.

Kes ini telah lama disebut oleh pembangkang, malah seorang Adun di Selangaor juga telah difailkan saman fitnah oleh Khir Toyo kerana kononnya telah menfitnah beliau didalam menyebut harga bunglow Bali di Shah Alam itu. Adun Sekichan mendakwa bahawa kos bunglow tersebut bernilai RM24Juta.

Dalam pendakwaan terhadap Khir harga bunglow itu disebut RM3.5 Juta sama seperti yang didakwa oleh Khir. Sementara harga yang dibeli pemilik asal adalah 6.5 Juta. Sekurang-kurangnya pendakwan ini telah menjelaskan harga istana ini dan sekali gus menafikan dakwaan Adun Sekichan, lepas satu bab untuk Khir Toyo. Pendakwan telah membersihkan namanya dakwa beliau.

Kes telah dibuat pendakwaan oleh peguam negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan beliau telah memberi alasan kenapa kes ini lambat didakwa.

Isu Khir Toyo sebenarnya telah berjaya mengubah minda rakyat dari berfikir isu kenaikan harga barang yang berlaku 2 hari lepas. Isu kenaikan harga barang 4 dalam satu sebagai hadiah rakyat didahulukan sepatutnya tidak dilupakan kerana ini isu rakyat secara menyeluruh. Semua rakyat apa jua anutan politiknya mesti akan terasa, cuma puak puak tolol dalam umno sahaja buat buat tak ambil hirau. Laman laman sosial milik mereka yang pro BN ( Barang naik) sedikitpun tidak membicarakan soal kenaikan barang ini.

Apa kerajaan tak sedarke yang tak sampai sebulan lagi sessi persekolahan baru akan bermula? Bonus RM500.00 ( lima ratus) untuk kakitangan kerajaan, bagaimana dengan mereka yang bukan kakitangan awam, ? tak kan kerana bagi bonus 500.000 kerajaan dendam dengan rakyat dan menaikan harga 4 barang secara serentak? ini ke slogan rakyat didahulukan? ye dahulukan merasa bebanan.

Jadi, isu Khir Toyo hanya mungkin sesuai di Selangor dan bandar bandar besar sahaja, sedangkan isu BN-Barang Naik adalah isu menyeluruh, rata-rata rakyat merasai kenikmatan diatas kenaikan harga barang tersebut. Isu ini mesti dimainkan. Rakyat kena tahu inilah apa yang didahulukan, kerajaan cakap besar dakwa ekonomi negara sudah pulih, namun harga barabg terus naik. Pemimpin dan Isteri bermewah-mewah juga.

No comments: