Aug 20, 2010

Umno Semakin terdesak, Zahid semakin Jahat

Kerajaan negeri Pulau Pinang menafikan sekeras-kerasnya bahawa nama Ketua Menteri Lim Guan Eng menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dalam khutbah Jumaat yang dibaca di beberapa masjid di negeri itu.

Exco Hal-Ehwal Agama negeri, Abdul Malik Abul Kassim berkata siasatan awal mendapati ianya tidak berlaku kerana teks khutbah Jumaat, yang disediakan oleh Jabatan Agama Islam negeri, tidak menggunakan nama Lim.


Katanya, hanya orang yang tidak waras sahaja yang akan menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dalam khutbah Jumaat.

Abdul Malik berkata, beliau telah membuat siasatan awal dan mendapati kejadian itu tidak berlaku seperti yang didakwa oleh Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang juga pengerusi perhubungan Umno negeri.

Abdul Malik menjelaskan, teks khutbah yang disediakan oleh Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) tidak menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dengan nama Lim, seperti yang didakwa.

"Dan kalau mereka tidak baca teks sekalipun, saya percaya hanya orang yang tidak waras sahaja yang akan ganti nama Yang di-Pertuan Agong dalam khutbah," katanya lagi.

Tambahnya, dakwaan itu juga tidak menyebut dengan jelas masjid yang terbabit, sebaliknya hanya menamakan kawasan Permatang Pauh, Jelutong dan Tasek Gelugor.

Ditanya lanjut, beliau berkata kerajaan negeri tidak akan mengambil tindakan lanjut atas dakwaan itu kerana "tidak timbul isu."

"Isu ini sengaja diada-adakan, sebab sememangnya tiada isu. BN yang sengaja wujudkan isu ini," katanya lagi ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.


Abdul Malik juga berkata, sekiranya Ahmad Zahid mempunyai maklumat mengenai kejadian tersebut, beliau hendaklah membuat laporan supaya dakwaan tersebut dapat disiasat.

"Kalau dia ada maklumat, sepatutnya dia buat laporan kepada kerajaan negeri, atau kepada polis atau kepada pejabat mufti, bukannya pergi beri kenyataan kepada media," katanya lagi.

Sementara itu, bercakap dalam satu sidang media pagi ini, Abdul Malik juga berkata kerajaan negeri serta JAIPP tidak menerima sebarang arahan lisan mahupun bertulis untuk menukar nama tersebut dalam teks khutbah.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan bahawa sesetengah jawatankuasa masjid menggunakan isu tersebut untuk mensabotaj kerajaan negeri.


BOHONG LAGI.......

6 comments:

Anonymous said...

jahat? x dengar ke berita TV3 tadi... kalau nak pertahan pun siasat la dulu.. jangan pertahan benda yang salah...

Ganu said...

TV3???hahaha...
kalu UMNO waras, mereka kena siasat khatib yg mbaca khutbah tu, bkn myerang KM LGE...tapi mereka takut nk siasat, takut pecah tembelang...khatib ni pun 1 hal, mcmn jd khatib kalu xtahu syarat sah khutbah...

kepokgondle said...

adusss.....sumber tv3 ka?...alahai kesiannya engko...naif nyer...

Anonymous said...

Nama lagi politik...ketuk busuk pong bau wanging...wahid endut kata ke orang2 umno kapir pong demer nok pertahankang...tapi kalu isu ning nok pertahankan mnder agie...umno pong ader wak silap..pas pong bukang betul blaka...takut2 jadi sesat dan menyesatkan orang lain plop...

Anonymous said...

bodo... xkan ada dalam quran orang pas baca khutbah... bodo... tv3 la yg tunjuk...

Ganu said...

Anonymous: bese la UMNO..kalu baja dh hbis, taik pun dia wat baja....kweng3