Sep 17, 2009

Raya zaman dulu dulu

Tupat Dakap ( Ketupat Dakap)





Dibuat dari Pulut di bungkusdengan daun pisang secara berkembar. Dicicah dengan Manisan Tebu



Kueh Bunga Durain

Kuih ni mak yang buat dengan tepung pulut. Pulut di rendam dan dikisar. Acuan nya dibuat dari tembaga.

Sayangnya acuan tu dah tak diguna untuk buat kuih bunga durian tapi dibuat hiasan di simpan dalam almari atau Gobox.


Meriam Buluh



Abang saya selalu main meriam ni, dia guna minyak tanah, tak bahaya pun sebab hanya minyak tanah, letupan pun tak kuat dia guna buluh duri yang tebal orang kampung saya panggil bedil minayk.



Manisan Tebu


Manisan tebu ni zaman arwah Nenek masih ada dia selalu buat dari hasil tebu yang ditanam sendiri.Manisan Tebu atau Nisang tebu ni selalunya dibuat cicah lemang atau ketupat pulut, Kalau tak ada manisan tebu, selalunya nenek gunakan air sirap daun pandam yang juga dibuat sendiri.

Lemang


Nek selalu buat lemang setiap kali raya. Biasanya dibuat pada hari melihat anak bulan. Buluk ditebang oleh tok ki di tepi sungai dan direndam dalam sungai untuk beberapa hari. Antaranya direndam adalah untuk hilangkan miang buluh tersebut. Selalunya daun yang digunakan untuk memasak lemang adalah daun lerek, sesetengah pula guna daun tebu ( best wangi habis).
Biasanya kalau nek buat lemang, dekat nak buka puasa baru siap.


..........Bersambung













1 comment:

al-brangi Online said...

semua benda tu kena beli kat bangi.
meleleh air liur tenguk manisan tu.